Online vergaderen


Video vergaderen wordt steeds vaker gebruikt. Veel laptops en smartphones zijn al geschikt en steeds meer werkplekken zijn uitgerust met een webcam en headset.

Wil je ook video vergaderen gaan gebruiken? Hier vind je veel gebruikte mogelijkheden. Sommige zijn al te gebruiken zonder een betaald abonnement af te sluiten.

Microsoft Teams
Gebruik je al Office 365 binnen een onderneming? Dan is Microsoft Teams al beschikbaar. Microsoft Teams is een samenwerk oplossing waarin documenten en berichten binnen eenvoudig in te stellen teams te gebruiken zijn. Naast het delen van informatie is het ook heel eenvoudig om videovergaderingen te plannen en te starten. Wil je vergaderen met personen buiten jouw bedrijf en weet je niet zeker of ze beschikken over een Microsoft account? Dan is Microsoft Teams minder geschikt.


Zoom
Zoom is een eenvoudig op te zetten video vergaderservice. Door een “meeting link” te delen met de deelnemers kunnen deze met een paar muisklikken deelnemen aan de online vergadering.
Voor vergaderingen tot 40 minuten is Zoom gratis te gebruiken. Om langer te kunnen vergaderen is een betaald Zoom abonnement van de vergaderleider (zogenaamde host) nodig. Een Zoom Pro abonnement kost €14 per maand. Bij een jaarabonnement ontvang je 2 maanden korting

Camera
Een Windows laptop, Apple Macbook of Google Chromebook is vaak al uitgerust met een webcam in het scherm. Voor een desktop systeem is het mogelijk om een losse USB webcam te installeren om je te kunnen presenteren tijdens een video vergadering. Logitech levert webcams die regelmatig goed uit de verschillende test komen. Veelgebruikt is de Logitech webcam of de Logitech Conferencecam.

Headset
Zit je in een rumoerige omgeving? Of wil je jouw omgeving niet storen met het geluid van de videovergadering? Dan is het verstandig om een headset te gebruiken. Wil je vrij kunnen bewegen? En de headset kunnen gebruiken voor je laptop/desktop én je smartphone? Dan kies je voor een draadloze bluetooth headset die meer dan 1 bluetooth koppelingen kan maken.

De kwaliteit van het videobeeld is sterk afhankelijk van de hoeveelheid licht op je gezicht. Zit je in een ruimte met weinig licht? En werk je achter een laptop? Zorg dan dat je de laptop richting het daglicht richt. Een vaste werkplek? Dan kan het verstandig zijn om een “studio lamp” te gebruiken. Dit zijn vlakke lampen met LED verlichting die vaak op batterijen werken. Met een klein statiefje kan je het licht richten zodat je goed zichtbaar bent.